A Legnépszerűbb Fűszerek A Magyar Ételekben

Az ókortól kezdve az ételeket és a finomságokat fűszerekkel kezelték. Főleg arra szolgál, hogy ízeket és illatokat adjon minden ételhez. Ez még az étel illatának fokozására szolgál, hogy pazar étkezéshez csábítsa a látogatókat, vásárlókat vagy a családot.

Egy nagy múltú és számtalan hatással rendelkező országban nem csoda, hogy Magyarország megmutatja szeretetét az ízes ételek iránt a fűszerekkel, megteremtve ezzel saját egyedi kultúráját az ételekben. A fűszertől függően előfordulhat, hogy Spanyolországból egyik kolóniáján keresztül futott be, vagy azóta hazánkban honos.

Az alábbiakban felsoroljuk a hazánkban használt legnépszerűbb fűszereket, az egyes fűszerkontingensek részletes ismertetésével együtt, hogy mit is találhatunk jó hírű forrásokból.

Paprika

A Capsicum annuum hüvelyéből készült fűszer, amelyből számos, világszerte ismert fajta fejlődött ki, mint például a jalapeno paprika, cayenne és a thai chili.

A paprika messze a legnépszerűbb fűszer Magyarországon, olyan népszerű, hogy más országokban is ismert és keresett, és magyar paprikának címkézik. A fűszert bőségesen használják néhány népszerű magyar ételben, például halaszle vagy halászlé, valamint a gulyák vagy gulyások.

A magyar gyakorlat szerint egy nagy csomó piros chili paprikát kötöznek le és szárítsák meg a napon vagy a levegőn, ha esős nap van. Miután a legkívánatosabb szárazságra száradt, porrá döngölték vagy szeletelték.

Vannak olyan háztartások vagy őrölt por termelői, amelyek magukban foglalják a magokat, bár a forróság vagy az édesség nem a magokból származik. Valószínűleg inkább nem pazarolnának el semmit, még a magokat sem, vagy ha haszonszerzés céljából értékesítik, a csomag nehezebb lesz, mint kevesebb mag.

A paprika Magyarországon általában az édestől az enyhe és a forróig terjed. Ennek a széles ízesítésnek az oka a bors betakarításának helyétől függ. Az ország északi felső részén, ahol egy év alatt alacsonyabb és alacsonyabb a hőmérséklet, az őrölt bors édes lesz.

Az édességet a saját belső cukor visszatartása okozza. Az ország alsó déli részéről szüretelve a keletkező por enyhe vagy forró lesz a meleg időjárás és egy évben sok napsütéses nap miatt.

A magyarországi paprika nyolc különböző típusba fejlődött:

  • Kulonleges: különlegesnek fordítva, ez egy különleges minőségű, enyhe melegségű, de kiváló ízű paprika.
  • Csipmentes csemege: finom, enyhe ízű.
  • Csemegepaprika: finom, de pikánsabb.
  • Csipos Csemege: enyhe és finom, de csípős meleg.
  • Edesnemes: enyhe meleg, de első számú fajta exportra.
  • Feledes: forró és enyhe paprika keveréke és közepesen csípős.
  • Rozsa: halvány színű és enyhén csípős.
  • Eros: legforróbb barna, narancs színű paprika.

Babérlevelek

A babérlevél vagy a babérlevél, amint az szintén ismert, aromás gyógynövény, amelyet fás íze miatt adnak az ételekhez. Általában egészben szárítják, de őrölt por is rendelkezésre áll. A babérleveleket leggyakrabban leves, pörkölt és pác szolgálják fel.

Ez egy örökzöld fa levele, amelyet édes babérfának (Laurus nobilis) neveznek, amely viszont a Lauraceae család tagja. A Földközi-tenger őshonos, de Indiában és Délkelet-Ázsiában léteznek fajták.

Az ókorban termesztették, ahol Görögországban koszorút készítettek belőle a győztes sportolók tiszteletére; babérkoszorú. A konyhán kívül a babérleveleket is gyógyszeresen használják.

Köménymag

A köménymag aromás, erős földes, diós ízű. Nagyon erős, hogy csak kevés mennyiséget adnak az ételekhez, nevezetesen a gulyáshoz. Nem illik más fűszerekhez, kivéve azokat, amelyek ugyanahhoz a családhoz tartoznak, mint például a koriander és a kömény.

Az ókortól kezdve termesztett kömény növény, amelyből a köménymag származik, Ázsiában, Észak-Afrikában és Európa nagy részén található. Akkoriban betegség kezelésére és emésztési segédanyagként használták.

Egyébként a kömény növény a sárgarépa rokona; milyen mértékben nem tudjuk. Az Erzsébet-kori Anglia idején a magokat a szájpadlás és a lélegzet tisztítására és felfrissítésére használták, míg Shakespeare egyik darabjában, IV. Henrik említette.

Category: Éttermek