Mi a tipikus magyar étrend?

Mi A Tipikus Magyar Étrend?

Méta: Míg Magyarország látványos ételekkel büszkélkedhet, az átlagos magyarok szokásos étkezése meglehetősen egyszerű.

Sok élelmes barátom van itt az Egyesült Államokban. Ez azért van így, mert valahányszor megemlítem, hogy egy hosszú magyarországi látogatás után tértem vissza, mindig az ételekről kérdeznek. Ez egy kicsit fárasztó lehet, különösen, ha a kérdés után az következik, hogy mennyire voltam éhes.

Az Egyesült Államokban élő barátaimat többnyire nem igazán érdekli, hogy az étel mennyire ismerős. Hiszen én Budapesten éltem, és olyan ismerős helyeket kaptak itt, mint a Burger King, a KFC és a mindenütt jelenlévő McDonald’s.

És nem is turistaként volt ott. Dolgoztam ott, és hogy pénzt takarítsak meg, sokat főztem otthon. Néha azonban vannak barátaim, akik átjönnek, és valami magyaros étellel jönnek, amelyre méltán büszkék. Gondoskodtam róla, hogy kifejezzem kiadós elismerésemet, csak hogy jöjjön az étel.

Szóval milyen magyaros ételeket szoktam enni? Íme néhány példa azokra az ételekre, amelyeket élveztem a budapesti lakásomon egy kemény munkanap után:

Palacsinta

Ez a magyar palacsinta, és ezt a palacsintát (palacsinták) elég gyakran élveztem. Könnyen elkészíthetek néhányat magam is, és néha csak találkozom egy élelmiszerárussal az utcán, aki eladna nekem.

Néhány magyar barátom kigúnyol, mert szeretem a sűrű vaníliás vagy csokis palacsintát, porcukorral. Esetenként sült szalonnával, szeletelt sonkával és sajttal ízesítem a palacsintát.

Egyszer a barátaim csináltak nekem egy Hortobágyi palacsintát, ami kicsit bonyolultabb. Tekerjük, mint egy burrito, benne húsok és hagyma, valamint sok tejszínes paprikaszósz. Magam nem tudom elkészíteni, mert sok időt és erőfeszítést igényel, de imádtam.

Paprikás

Valószínűleg ezt „paprikás” néven ismeri, ha amerikai. Még azt is gondolhatja, hogy a képzeletbeli helyesírás valami bonyolultra utalhat. De valójában a név egyszerűen a paprikával készült szószra utal.

Az igazi étel általában csirkét vagy marhahúst tartalmaz, amelyet durvára vágtak. Néha még a csonton is marad. Ezután a húst fűszeres paprikaszószban megpároljuk. Ez túl forró lehet, ezért az elterjedt recept tejföl (tejföl) hozzáadását írja elő. A tejföl megszelídíti a paprika melegét, és egy kicsit sűrűbbé is teszi a szószt.

Általában csak rizzsel vagy tésztával enném. De hagyományosabb barátaim ezt előszeretettel tálalják nokedlivel, ami egy kis gombóc akkora, mint egy miniatűr.

Túrós Tészta

Ez egy másik kedvenc, és nem csak azért, mert nagyszerű az íze. Azért is, mert hihetetlenül egyszerű elkészíteni. Alapvetően csak egy előre elkészített szárított olasz tésztát teszek forrásban lévő vízbe. Hozzáadom egy kis szószt, és már majdnem kész. Gyakorlatilag ez a folyamat a legtöbb tésztaételnél.

A magyarok számára az a lényeg, hogy a tésztához túrót adjunk. Ez egy olyan omlós túrófajta, amivel folyamatosan találkozom a magyar receptekben. A túrós tésztával (ami magyarul turo tésztát jelent) csak tejföllel és szalonnadarabokkal, és kész is a tészta. Vagy kísérletezhet más típusú hússal, valamint a hűtőszekrényben talált rejtélyes szósszal.

Rakott Krumpli

Ezt csak hétvégén élvezem. Kicsit kételkedtem, amikor először megláttam, de ez egy népszerű kényelmi étel az országban.
Minden háztartásnak megvan a saját receptje a rakott krumplihoz, de valójában nagyon egyszerű. Csak egy mélytálcába kapsz pár szelet párolt burgonyát, majd teszel bele kolbászt, hagymát és kemény tojást. Keverjük össze, majd adjunk hozzá annyi tejfölt (tejfölt), amennyi a tálba fér.

Természetesen a hozzávalókat mindig helyettesítheti. Kolbász helyett tehetünk bele csirkét. Tejföl helyett fehér szószt önthetünk bele. A hagyományos burgonya helyett akár édesburgonyát is kipróbálhat.

Vagy kipróbálhatsz olyan változatokat, mint a rakott karfiol, ami a kedvencem. Darált hús-rizs keveréket használ, aminek a tetejére krémes karfiolmártást öntünk.

Főzelék

Ez egy olyan pörkölt vagy leves, amely remekül illik debreceni kolbászokhoz és tükörtojáshoz. Az ételhez sokféle zöldség használható, például lencse, borsó vagy bab. De használhat paradicsomot, spenótot vagy tököt is.

Tegyen egy kis húsdarabot a tetejére, görnyedjen a kanapéra, és élvezze kedvenc TV-műsorait. És néha csak kapok sajtburgert és krumplit, hogy emlékeztessem magam, amerikai vagyok!

Category: Kiemelt