Miért Kellene A Magyar Vegetáriánusoknak Figyelembe Venniük Vapianót?

A hagyományos magyar konyha nehéz hússal és tejtermékekkel rendelkezik, így nem meglepő, hogy tévhit van az országban a vegetáriánus és veganizmus létezéséről. Az emberek azt gondolták, hogy a növényi alapú életmód viszonylag új, és helyben nincs olyan sok gyakorló.

Ez azonban nem igaz. Az 1800-as évek végén a magyar vegetáriánusok létét a Magyar Vegetáriánus Szövetség (HVS) állapította meg. Céljuk, hogy népszerűsítsék az életmódot, és minél több embert ösztönözzenek arra, hogy feliratkozjanak rá. A csoport azonban az 1950-es évek elején feloszlott, amikor a kommunista rendszer átvette az ország hatalmát.

A vegetarianizmusnak azonban sikerült visszapattannia. Az 1980-as évek elején az életmód újjáéledt abban az időben, amikor a szocializmus is véget ért az országban. A növényi életmód és a gyógymódok egyre népszerűbbé váltak.

Sok minden határozottan megváltozott attól az időponttól kezdve. Manapság Magyarország az európai 14 vegánbarát ország közé tartozik, így elmondható, hogy a növényi étrendet élvező emberek élvezni fogják az országot.

Vegán és vegetáriánus étkezés Magyarországon

Ha Magyarország barátságos a növényi étrenddel élőkkel, milyen a helyi étkezési színtér ilyen életmóddal?

A magyar ételeket megint rossz hírneve ellenére lehet vegetáriánussá vagy akár vegánnyá tenni. Csak tudnia kell, hogyan szabhatja meg őket.

Például hazánk legnépszerűbb utcai étele, a langók vegán alapanyagok lehetnek. A tejföl és a sajt hagyományos feltétje nélkül csak egy rántott kenyér lisztből, élesztőből és néhány fokhagymából készül.

A másik a klasszikus dödölle, amely burgonyából és lisztből készül. Egyesek szerint létfontosságú tejföllel tálalni, de sok vegán és vegetáriánus számára a sült hagyma kísérő adagja általában elegendő.

Aztán természetesen ott van az ikonikus gulyás sokoldalúsága. Míg hagyományosan hússal készül, receptje ma már nagyon egyszerűen módosítható és alkalmassá válik a különféle diétákra.

Az éttermek az egész országban lépéseket tesznek annak érdekében, hogy menük barátságosabbá váljanak azokkal szemben, akik nem tudnak húst enni. És természetesen sok helyen megtalál vegetáriánus és vegán éttermeket is. Budapesten van néhány jól bejáratott vendéglő, amelyet a vegánok éttermi étkezés közben étkezési helynek tekintenek.

Ami a gyors szolgáltatási szektort illeti, számos lehetőség is rendelkezésre áll. Lehet, hogy kissé igényesnek kell lenned, mivel előfordulhat, hogy nem külön készítik el az ételedet attól a helytől, ahol húst és más állati termékeket kezeltek.

Ha azonban nem akar felhúzódni azon, hogy hol lehet enni, akkor Vapiano remek hely lesz. Csodálatos véleményekkel egész Európából garantálhatja, hogy ennek a kávézó-stílusú olasz láncnak ízletes grubja van. Nagyon kedvező árúak is, így tökéletesek azok számára, akik költségvetéssel rendelkeznek, de mégis jól akarnak enni.

Mitől Vapiano vegetáriánus

Az első dolog, ami ötletet adhat Önnek, miért a Vapiano egy gyors alkalmi lánc, amelyben a vegetáriánusok megbízhatnak, az a tény, hogy az Albert Schweitzer Alapítvány, egy állatjóléti szervezet, 2020-ban Németország leg vegánbarátabb láncának nevezte.

Azért kapták ezt a díjat, mert németországi étlapjuk nagy része vegán. Ezeket a lehetőségeket széles körben népszerűsítik a közösségi média csatornáik, és a menükben megkülönböztetve vannak megjelölve.

Más országokban, például az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, sok vegán lehetőség is rendelkezésre áll. Különösen az összes tésztafajtájuk tojásmentes. Ez megkönnyíti a tésztaételek vegetáriánus és vegán opciókká varázsolását, különösen vegán sajtjukkal kombinálva.

Öt helyszínen szerte Magyarországon, sok ember felveheti ezt a láncot a vegetáriánusként kipróbálandó helyek listájába. A helyi menü nagy része továbbra is állati eredetű termékekből áll, de ha ovo-lakto vegetáriánus vagy, akkor nem lesz nehéz dolga nagyszerű tételek kiválasztása belőle.

A könnyebb eligazodást az teszi, hogy minden ételhez címke tartozik, így jelezve, hogy tartalmaz-e laktózt és tojást. A húsokat a név és az összetevők listája jelöli, ezért nehéz őket kihagyni.

Hol lehet még vegetáriánusat és vegánt enni Magyarországon

A legtöbb magyar ember számára, aki feliratkozik a növényi étrendre, a Vapiano-hoz hasonló helyek csak annyit tesznek, hogy még több változatosságot adjanak a kedvenc éttermek listájához. Azok számára, akiknek diétás korlátozásai vannak, mindig jobb, ha olyan helyre mennek, ahol nem kell ódzkodni az összetevőktől, és az ételeket módosítani, hogy azok megfeleljenek az étrendjüknek. A vacsorázás a kényelemről szól, és mindent elkövet, ami legyőzi a lényeget.

Tehát hová mehet még vegánként vagy vegetáriánusként, amikor Magyarországon étkezik? Sok nagyszerű vegán étterem található a környéken, itt van néhány, amelyet nem szabad kihagyni:

A Napfényes Étterem és Cukrászda

Ez az étkezde mindig a lista élén áll, mivel ez Budapest legrégebbi vegán étterme. Legismertebbek a hagyományos ételek vegán változatairól, például a gulyásról és a töltött káposztáról, de sok lehetőségük van desszertekre is.

HerBar

A HerBar egy furcsa kis üzlet, amelyet sokan szeretnek. Egyesek „oázisnak” nevezik a nyüzsgő város szívében. Ez a hely azonban nem feltétlenül vegetáriánus vagy vegán. Valójában inkább az egészséges élelmiszerekről szólnak, amelyek ízét gazdagítják a „varázslatos gyógynövények” használatával.

Istvánffi Veggie Burger

Az Istvánffi Veggie Burger vagy Epoch Vegan Burger állítólag az ország első vegán burgere, így érdemes megnézni azt is. Saját növényi alapanyagokat is készítenek, így még ha ez a gyors alkalmi koncepció is megvan, akkor is a legjobb minőségű ételeket ígérik.

Category: Étterem