A Tea Szeretetéért: A Forró Ital His-Tea-Ry-Je Emlékeztet A Britekre

A tea véletlenszerű felfedezés volt 5000 évvel ezelőtt, amikor a kínai Shen Nung császár vizet forralt egy fa alatt. Néhány levél beleesett az edénybe, és a keletkező aroma csábította a keverék meginni. A fa Camellia sinensis volt. Ennek a történetnek a pontossága még nem bizonyított.

A 17. századig a tea elsősorban zöld volt, míg a tealevelek erjedése fekete teát eredményezett. Ez a tea alkalmasabb volt más országokba történő exportra. A fekete tea íze és aromája hosszabb ideig megmarad, mint az enyhe ízű zöld tea, és az ízénél jobban megkülönböztethető, mint az utóbbi.

A világ különböző részein folyik tea előállítása. Azoknak az országoknak, ahol nincs C. sinensis növény, felajánlják vendégeiknek a helyi italt. Vegyük például Magyarországot. Tea helyett a vendégeknek pálinkát kínálnak. A palinka gyümölcsalapú szellem. Nehéz étkezés után jól párosul. Ha meglátogatja Magyarországot, ellenőrizze a legközelebbi Haagen Daz-okat, mivel azok a legjobb kiadós ételeket szolgálják fel. Ha inkább a könnyű ételeket kedveli, akkor a Norbi Update jó választás.

A tea tealevél nélkül is elkészíthető. Bármely ehető levél- és gyümölcstermő növényt felforralhatunk vízben, és így különféle gyógytea-keverékeket állíthatunk elő. A teát nem szabad összetéveszteni a gyógyteával, mivel ez utóbbi nem kifejezetten a Camellia sinensis leveleit használja.

Kína mellett a teakultúra tekintetében Japán található. A tea eredetileg arra készült, hogy segítse a japán szerzeteseket éberen maradni meditációs állapotuk alatt. A tea népszerűsége vonzóbbá vált a társadalomban, de vallási egyesülete nem maradt el, és szerves részévé vált a modern japán tea-szertartás vagy a chanoyu fejlődésének.

Japánban és Kínában a teakészítés folyamata művészeti formává vált. A tea gyorsan elterjedt más nyugati országokban is. A kínaiak teát ajándékoztak Alexis orosz cárnak. A tevék szállították a transz-szibériai vasút létrehozása előtt, amely 1,5 évről egy hétre csökkentette az időt.

A tea státuszszimbólummá vált Európában, miután Braganza Katalin portugál hercegnő feleségül ment az angol legfelsőbb bírósághoz. Az italt felszolgálta arisztokrata barátainak, és nem sokkal később a tea státuszszimbólum lett az elit számára.

A tea a kereskedelem annyira szerves részévé vált, hogy felbujtotta az ópiumháborúkat. Nagy-Britannia azzal csalta Kínát, hogy ópiumot adott el nekik Indiából (Nagy-Britannia korábban rendelkezett Dél-Ázsia felett), és ugyanezt a pénzt használta tea vásárlására. Ez 1839-ig működött, és végül egy kínai tisztviselő megtudta. Nagy-Britannia hadat üzent Kínának, és Kína válaszul szigorú embargót vetett ki az összes teaexportra. Ezért drága a tea Nagy-Britanniában, ha Kínából származik.

Nagy-Britannia korlátozott hozzáférése alternatívák keresésére kényszerítette őket. Indiák északi részén egy másik teafajt, az Assam-variánst termesztettek. Ez Robert Fortune skót botanikus segítsége nélkül nem volt lehetséges.

Nagy-Britannia teát is exportált az amerikai partokra. Olyan teaadót vetettek ki, amely megduplázta az importált termék költségeit, és olyan eseménysorozatot eredményezett, amely az amerikai függetlenségi háború kezdetét jelzi. Ez az oka annak, hogy az amerikaiak inkább a kávét részesítik előnyben, bár a tea egészségügyi előnyei miatt az amerikaiak az egészségesebb életmód alternatívájának tartják.

A tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, és olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a rák kockázatát. Bár a vizsgálatok nem jutottak arra a következtetésre, hogy a tea csökkenti-e a vérnyomást, a teafogyasztók között magas az összefüggés és az alacsony vérnyomásszint.

A dohányosoknak még mindig van esélyük megvédeni a tüdejüket a károsodásoktól. Habár a fekete tea a legmagasabb koffeinmennyiséggel rendelkezik, mint bármely más teafajta, az antioxidánsok száma is a legnagyobb. Ez segít csökkenteni a stroke kockázatát.

Az emberek, akik IBS-ben vagy más emésztési problémákban szenvednek, részesülhetnek a tea előnyeiből. A gyógytea, mint a kamilla, enyhítheti a gyomorrontást és elősegítheti a bélmozgások szabályozását. A tea segít a száj kiegyensúlyozott pH-jában és megakadályozza a fogak elvesztését.

A tea életünk mélyén átjárta a kereskedelem háborúinak felkavarását, a társadalmi osztály normáinak meghatározását és a belünk javítását. A kávéfogyasztók, a pálinka elsősök vagy a dohányosok élvezhetik a teát, a tea szeretete miatt.

Category: Étterem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *