Hamburger története: Pillantás a világ leghíresebb szendvicsébe

A németországi Hamburg országa második legnagyobb városa. Ezen a helyen alapult a hamburger szó. A városból származó ételnevek például Frankfurt és Bécs.

Nem világos, hogy ki indította el pontosan a hamburger koncepciót. A 19. századra léteztek az étkezés változatai. Még az 1800-as évek előtt Hannah Glasse népszerű könyvében megtalálható a hamburger korai változata.

A Hamburg America vonalban, amely az 1900-as évek közepén kezdte meg működését, beszámoltak arról, hogy egy hasonló étel szerepel a menüben.
Beszámoltak arról, hogy a hamburger találmányát állítják. Nevezetes személyek közé tartozik Louise Lassen, dán bevándorló. Az étkezés feltalálására Charlie Nagreen, Frank és Charles Menches, Oscar Weber Bilby és Fletcher Davis is hivatkozott. Akinek valójában a követelés tartozik, kevés az írott történelem.

Az étel fogalma túlságosan elterjedt ahhoz, hogy a találmányt egyetlen embernek tulajdonítsák.

Azonban az éttermek nyomon követhetik ennek a világhírű szendvicsnek a történetét, amelyek az étlap egyik legfontosabb elemévé tették. A Kansas Wichitában található Fehérvár Salisbury steak néven nevezte el. Az első világháború után kisebb verziókat készítettek csúszkáknak. 1995-re a Fehér Kastély fagyasztott hamburgereket kezdett értékesíteni, hogy azokat újra eladják az üzletekben és az automatákban.

A Kewpee Hotels 1923-ban a White Castles Burgers adaptációt Kewpee hamburgerként jelölte meg. A 2. világháború miatt a legtöbb helyszín bezárt, és csak öt maradt a mai napig.

A hamburger módosított változatát a Big Boy franchise készítette. Bob Wiat elkészítette a kétszintes hamburgert, és nagyrészt sikeres volt. Átmentek a vezetéstől a belső étkezésig. A Big Boy Double Decker hamburger a mai napig nagyrészt változatlan.

A befolyásos McDonald’s olyan elveket vezetett be, amelyek az 1940-es években megalapozták a modern gyorséttermi folyamatokat. Jelenleg a világ egyik legjobban eladott hamburgerjük van, becslések szerint évente 550 milliót adnak el belőlük. Ez egyedül az Egyesült Államokban van.

Néhány étterem testreszabott vagy egyedi hamburgert kínál drága húsdarabok, valamint különféle öntetek és szószok felhasználásával. Híres példa Bobby Burger palotája, amelyet a világhírű és a TV Food Network sztárja, Bobby Flay kezel.

Mi is valójában egy hamburger? A hamburger általánosan elfogadott rétege darált marhahúsból és különféle fűszerekből áll. Néhányan lisztet, halat, búzafehérjét és helyettesítő anyagokat használnak a termelési költségek csökkentése érdekében. A hús egyéb alternatívája a pulyka, a csirke, a bölényhús és a strucc. A vadhús is használható.

A vegán alternatívák esetében a tofu a legjobb megoldás, és az őrölt bab és a zöld is a marhahúshoz hasonló textúrájú szintet biztosít.
Az Egyesült Államok a hamburgert nemzeti ételként üdvözli. Szokás volt sült krumplival is tálalni.

A hamburgerek variációi nem csak az Egyesült Államokra korlátozódnak. Mexikóban hamberguesáknak hívják őket, és sonkával szolgálják fel. A hawaii hamburger nevű változat ananászt tartalmaz.
Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti hamburger különbsége főleg a méret. Az Egyesült Királyság kisebb adagokkal rendelkezik. Anglia északkeleti részén, Skóciában és Írországban a hamburgert megtépázzák.

Ausztráliában a hamburger bármilyen kenyeret jelenthet, amelynek húsa van, és a szendvics csak akkor alkalmazható, ha a kenyér előre szeletelt. Ugyanez a szóhasználat Kínában is érvényes, és a szendvicset szinte soha nem használják.
Indiában a hamburgerek kizárólag zöldséges vagy csirkés pogácsából készülnek, vallási gyakorlatok miatt. Pakisztánban van egy „sámi” hamburger, amely lencséből és bárányból készül. A marhahústól az első falatig ma már tudjuk, miért népszerűek a hamburgerek.

A szénhidrátok, a fehérjék és a különféle zöldségek táplálékot nyújtó kombinációja. Táplálkozási szakember álláspontja szerint a hamburgerek minden ajánlott napi bevitelt biztosítanak az összes élelmiszercsoport számára. Ez már nem egészségtelen étel, vagy nem?

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a hamburgerek és hasonló cikkek megnövekedett fogyasztása a gyorsétteremben különféle kardiovaszkuláris betegségeket okoz, és a vér koleszterinszintjének emelkedése következetes volt azoknál a betegeknél, akiknek korábban étterme volt a gyorséttermekben.
Mint minden más étel esetében, a mértékletesség is fontos, mivel bármilyen vegyi anyag bármilyen feleslege zavart okoz a testi folyamatokban.

Category: Étterem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *