Ismerje meg a Magyar Kávé Kultúrát

Tudta, hogy Magyarország nemzeti itala a kávé? Ez sokak számára meglepő lehet, főleg, hogy a kávébabot csak oszmán hódítók hozzák be. A helyi lakosság nem vette fel azonnal, de a magyarok néhány évszázad után felmelegedtek az italra. Olyannyira, hogy mélyen összefonódott a helytörténettel.

A kezdet

A kávé hosszú és bonyolult magyarországi története az 1500-as évek végén kezdődött, amikor egy dobozt küldtek egy török ​​kereskedőhöz. A kávéfogyasztás különféle okokból több mint egy évszázadon át nem vált dologgá Magyarországon. Még „fekete leveleknek” vagy fekete levesnek is hívták, és negatív asszociációk voltak vele.

A magyarországi törökök idején az emberek rossz témákkal társították a kávéidőt. Az ételeket megkímélték az üzletbeszélgetésből, de amikor a kávét az étkezések után tálalják, akkor ott kerülnek az asztalra a számok és a pénz. Ennek eredményeként a magyarok létrehoztak egy mondást, amely szerint „a fekete leves még nem érkezett meg”, ami azt jelenti, hogy a rosszabb még várat magára.

A kávé Magyarországon az 1800-as évek közepén kezdett divatossá válni, amikor Ausztria kifejlesztette saját kávékultúráját. És mivel sok helyi kultúra hajlamos arra, hogy a külföldön zajló események modernebbnek tűnjenek, a magyarok is élvezni kezdték a kávét. Amikor a magyar arisztokraták Bécsben töltötték az időt, a kávé iránti új szerelmet is visszahozták.

A kávé aranykora Magyarországon

Az első világháború állítólag a magyar kávé kultúra aranykora. Ekkor bukkantak fel az egész országban kávézók, és az értelmiség és a művészek hotspotjává váltak. A vállalkozások úgy fogadták ezeket a hűséges pártfogókat, hogy ingyenes tintát és papírt biztosítottak, valamint kedvezményes áron kínáltak „írói menüt”.

Sajnos a Szovjetunió térnyerése visszafogta Magyarország élénk kávézókultúráját. Megszabadultak a kávézóktól, ahol értelmiségiek gyűltek össze, és bezárták őket. A kávét ezután luxusnak tekintették.

A magyar kávé kultúra reneszánsza

Ma úgy gondolják, hogy Magyarország kávékultúrája visszatér. Az emelkedés a Harmadik Hullám Mozgalomnak tulajdonítható, de elmondható az is, hogy a kávézóipar az elmúlt évtizedekben lassan helyreállt.

Ma rengeteg kávézó működik az országban, a saját márkáktól kezdve az importláncokig, mint a Starbucks és a Costa Andrassy. A szaküzletek a piac jó részét is sarokba szorították, több lehetőséget kínálva a kávé szerelmeseinek.

Category: Éttermek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *