Milyen a finom étkezés Magyarországon

Annak ellenére, hogy nagyon régi ország, Magyarország finom étterme rendkívül fiatal. Ennek természetesen sok köze van a nehéz történelemhez, mivel a helyi ételeket leginkább funkcionalitás, nem pedig luxus és szabadidő céljából készítették. A legtöbb étel a túlélés érdekében készült, és nem egyedi gasztronómiai élmény érdekében, vagy a helyi ízek vagy a régió főzési képességeinek bemutatására.

A modern idők azonban határozottan megváltoztatták az országot. Az árapály megfordult, és Budapest ma Európa egyik legjobb éttermi városa. Ez nem lehet túl meglepő, mivel a régió viszonylag új ízeket kínál, és azok, akik a legkifinomultabb ízlelőbimbókkal rendelkeznek, újszerűnek és egyedibbnek találják magukat.

A helyi finom éttermek jelenete is fellendült az elmúlt évtizedben. Ma Budapesten több mint hat étterem kap Michelin-csillagot. Ez figyelemre méltó szám, mivel az első Michelin-csillagot Magyarországon csak 2010-ben adták ki.

A viszonylag fiatal színtér miatt a budapesti fine dining ipar nagyon csípős és kísérletező. A Michelin-csillaggal kitüntetett kötések köztudottan egyedülálló csavarokat adnak a hagyományos ételeknek. A Stand rezidens szakácsa, Szell Tamás híres a klasszikus magyar ételek modern értelmezéséről. Még a rangos „Bocuse D’or Europe” versenyt is megnyerte érte.

Szell szerint főzésében gyermekkori édes emlékeket kíván megidézni. Célja, hogy ételeit egyszerre elfogadhatóvá tegye az idősebb generációk és a Michelin-ellenőrök számára. Olyan jól csinálja, hogy a kritikusok a Standot tökéletes magyar étteremnek tartják.

A „meglepő” egy olyan szó is, amely gyakran felmerül Budapest virágzó étkezési jelenetének leírására. Ez nagyon jól illik a finom étkezési szektorba, mivel a szakácsok tudják, hogy a legigényesebb étkezők mindig mást akarnak a tányérjukra.

A Babel, a város Michelin-csillagos éttermeinek rövid listájának legfrissebb kiegészítése ezen a fronton teljesít, mivel szakácsa, Veres István azt vallja, hogy a főzés nemcsak szenvedélye számára, hanem „megszállottsága” is. Számos ételét azután hozták létre, hogy álmodott róluk, ami nagyon jó jel, hogy mélyen a mesterségében van.

Lehet, hogy Budapest (és általában Magyarország) finom éttermei fiatalok, de nem mintha soha nem voltak szilárd lehetőségek a város körül. A Da Mario mindig is jó hely volt, ahová klassz felépítése és központi fekvése tartozik. A Bock Bisztró szintén jó választás, különösen, ha széleskörű borválasztékot szeretne. Az Onyx egyben választási célpont is, mivel ez az egyetlen két Michelin-csillagos étkező az országban, és ez a régi iskolai finom éttermek meghatározása.

Category: Étterem

Leave a Reply

Your email address will not be published.